Architektura i nowoczesne budownictwo – Congresso Nacional dos Municípios (CNM) Główna kwatera Zwycięski projekt / Luis Eduardo Loyola i Maria Cristina Motta

Dinafex Podstawowym warunkiem zdobycia pierwszej nagrody w nowej siedzibie Congresso Nacional dos Municípios (CNM) jest stworzenie obszaru metropolitalnego zgodnego z miejskim kontekstem miasta Brasilia.
Zaprojektowany przez Luisa Eduardo Loyolę i Marię Cristinę Motta, projekt jest realizowany wzdłuż osi w postaci białego metalicznego woluminu unoszącego się delikatnie na betonowej piwnicy.
Przejrzystość objętości tworzy specjalną relację z otoczeniem.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Plan działania przyjęty do zaprojektowania nowego budynku opiera się na kilku podstawowych założeniach: użytkowanie gruntów kładzie nacisk na integrację użytkowników z budowanym krajobrazem; organizacja / hierarchia parteru powinna umocnić swoją funkcję jako głównego ośrodka konwergencji; preferowanie jasnego i racjonalnego systemu strukturalnego, który zagwarantuje szybkość i oszczędność w budownictwie; zrównoważony budynek.
.
Dinafex Układ elementów konstrukcyjnych jest bezpośrednią odpowiedzią na dystrybucję programu na stronie: baza zawiera wszystkie funkcje publiczne, pomieszczenia przeznaczone dla publiczności zewnętrznej (widownia, foyer, pomieszczenia wsparcia) oraz pomieszczenia mieszkalne ( Kawa); folia ma obszary administracyjne, sale spotkań i organ zarządzający; na tarasie na dachu znajdują się sale konferencyjne; wreszcie w piwnicy znajduje się garaż i załącznik do obszarów technicznych, usług i obszarów konserwacji.
.
Dinafex Projekt parteru był główną zasadą wniosku.
Stworzyliśmy kwadrat, lekko zapadnięty w stosunku do środkowego poziomu terenu, który rozciąga się na dwóch poziomach i powoduje nową topografię dla partii.
Na parterze znajduje się basen refleksyjny, który prowadzi pieszy w kierunku recepcji i zapewnia dostęp do pomieszczeń administracyjnych.
Na niższym poziomie, w bazie, znajduje się kwadrat obywatelski, z którego można dostać się do audytorium.
Klatka schodowa łączy dwa poziomy, umożliwiając autonomiczną realizację wydarzeń, bez wpływu na funkcjonowanie obszarów administracyjnych.
.
Dinafex Projekt projektu zagospodarowania terenu został opracowany głównie w celu wdrożenia rodzimej różnorodności biologicznej.
Staraliśmy się stworzyć synergię między roślinami a budynkiem, tworząc w ten sposób połączenie pomiędzy nową konstrukcją a środowiskiem naturalnym.
Parter ma dwa cele: jest to zarówno wsparcie dla rozliczenia nowego zestawu, jak i interfejs z miastem.
.
Dinafex Przyjęty konstruktywny system zmniejsza koszty budowy, zapewnia szybkość wykonania i maksymalną elastyczność w aranżacji wnętrza.
Struktura, dach i elementy wykończeniowe zostały rygorystycznie zmodulowane z wielokrotności 1,25 m.
Metalowa objętość ma obwodową strukturę, która daje w wyniku bezpłatny plan słupowy z maksymalną elastycznością.
plan 01 Sieci infrastruktury są rozłożone na stropy, podłogi i szyby.
Pionowe krążenie koncentruje się w centralnym rdzeniu dzielącym plan na dwa główne otwarte obszary.
CNM wymaga przykładowego budynku dotyczącego zarządzania zasobami naturalnymi.
W tym sensie strategia zarządzania środowiskiem ma zapewniać odpowiedzi dotyczące głównych aspektów zrównoważonego rozwoju.
plan 02 W kwestiach środowiskowych: zwiększyć wydajność cieplną budynku poprzez zmniejszenie produkcji ciepła za pomocą zewnętrznego basenu w dnie dachu (basen refleksyjny); użycie brise soleil chroniącego obszary biurowe przed bezpośrednim nasłonecznieniem; wentylowane fasady; wentylacja krzyżowa we wszystkich obszarach pozwalająca na zmniejszenie zużycia klimatyzacji; woda deszczowa będzie gromadzona i kierowana do zbiorników magazynowych, a następnie ponownie wykorzystywana do nawadniania i toalet; Szerokie zastosowanie oświetlenia dziennego.
plan 03 Ogólne problemy społeczne i względy ekonomiczne: dostępność; odpowiada na podstawowe potrzeby ergonomii; wygodne przestrzenie umożliwiające interakcję między użytkownikami i odwiedzającymi; Modulacja i wykorzystanie elementów przemysłowych usprawniających pracę i zmniejszających ilość odpadów; Wybór materiałów zgodnie z ich cyklem życia i konserwacją.
plan 04 Architekci: Luis Eduardo Loyola i Maria Cristina Motta Lokalizacja: Brasilia, Brazylia Współpracownicy: Ana Carolina Sumares, Luis Felipe da Conceiç.
o, Marcelo Ribas Struktura: Kurkdjian Fruchtengarten Inżynierowie i współpracownicy Fundamenty: Mag Gleby Inżynierowie Associates Instalacje budowlane: MHA Engenharia Ltda Technika oświetlenia: Projekty Lux Architektura krajobrazu: Acatu Contest Wyniki: 1.
miejsce Data projektu: 2010
[podobne: okna rehau opinie, oczko wodne forum, osprzęt elektryczny legrand ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: oczko wodne forum okna rehau opinie osprzęt elektryczny legrand