PIC-679

ODZELAZIANIE WODY

ODŻELAZIANIE WODY Woda zawierająca powyżej 0,3 mg/I żelaza musi być odżelaziona. Szczególnie wody gruntowe, zawierające nadmiar CO2, wykazują poważne ilości Fe, zazwyczaj w postaci Fe (HC03h. Jeżeli woda styka się z powietrzem, związek ten utlenia się, traci CO2 i tworzy się wodorotlenek żelazowy Fe(HCOa)2 -?- Fe(OH)2 + 2 CO2 4Fe(OH)2. + 2 Hp + O2 = 14 Fe(OHh Za pomocą deszczowania wody zawierającej nadmiar...

Więcej »

Niskoprężne kotły parowe

Jeśli przy niskoprężnych kotłach parowych o ciśnieniach szczytowych między 0,3 -0,5 atn wysokość pomieszczenia centrali cieplnej jest zbyt mała, aby zastosować normalne rozwiązanie przyrządu bezpieczeństwa, wtedy można użyć wieloramiennych przyrządów bezpieczeństwa. Górne łuki wieloramiennego przyrządu bezpieczeństwa muszą być odpowietrzone przy napełnianiu, aby umożliwić włączenie szeregowe poszcz...

Więcej »

CENTRALE CIEPLNE

Dla prawidłowego nadzoru i obsługi instalacji ogrzewczej decydujące znaczenie ma usytuowanie i ukształtowanie centrali cieplnej, wynikające z doświadczeń zdobytych na podstawie praktyki. Właściwy układ kotłowni, odpowiednie usytuowanie składu opału i dróg dojazdowych, prosty sposób wbudowania poszczególnych części składowych, łatwy dostęp do najważniejszych części instalacji oraz wyposażenie w przyrząd...

Więcej »

Pomiar wydajności w poszukiwaniu ścieżki ad

Formy świata roślinnego i zwierzęcego posiadają przeważnie budowę swobodną; niegeometryczną. Formy roślinne o charakterze geometrycznym (kwiaty, szyszki) zostają wykorzystane w formie stylizowanej W ornamentyce i detalu architektonicznym. Formy bezpostaciowe, niezdecydowane, rozlazłe, przypadkowe stwarzają wrażenie nieładu, chaosu i dlatego nie mogą występować w architekturze. Przytoczono najczęściej stosowan...

Więcej »
751#co zrobić jak pies zdechnie w domu , #noga teleskopowa , #spawarka inwertorowa zasada działania , #jak otworzyć plik cdr , #temp topnienia aluminium , #ogniw słonecznych , #rurki do kabli , #obi radzymińska 166 , #perlator hihippo , #słupki castorama ,